Bærekraftsmål
Bacalao til Folket ønsker å ta et ekstra ansvar for gjennomføring av FNs bærekraftsmål 11.4 – Styrke innsatsen for å verne og sikre verdens kultur- og naturarv. Klippfiskproduksjon har spilt en viktig rolle i Norsk økonomi siden 1700-tallet da saltet ble alminnelig her til lands, og foredlingsmetoden ble kommersialisert. Klimaet på Møre- og Trøndelagskysten var optimalt for salting og tørking av fisk på klippene. Selv med moderne metoder så er klippfiskproduksjon den dag fremdeles en tidkrevende prosess og delvis hardt arbeid, og kunnskap og kompetanse om klippfiskproduksjon må videreføres til kommende generasjoner. Klippfiskproduksjon bidrar til sysselsetting av flere små kystsamfunn langs norskekysten og er et av få råvarer som både fiskes og bearbeides til ferdig produkt her i Norge.
Her er en link til FNs bærekraftsmål nummer 11:
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/baerekraftige-byer-og-lokalsamfunn
FNs Bærekraftsmål 12. Ansvarlig Forbruk og produksjon.
Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. Hovedingrediensene i maten vi lager er norskproduserte råvarer. Det er klippfisk fra Nordmøre og poteter og løk fra ulike deler av Norge. Potetene vi bruker er poteter som har små skjønnhetsfeil eller er i ukurante størrelser for å selges i butikk. De er perfekte til bruk i bacalao.
I tillegg så bruker vi tare som smakstilsetting i vår aioli. Havet er fullt av tang og tare, og i forskningsmiljøene jobbes det hardt for å finne ut av hvordan vi kan benytte oss av denne ressursen i matproduksjon. Butare som vi bruker i aiolien vår er dyrket av TANGO Seaweed i deres sjøanlegg ved Skarveskjæret i Herøy på Sunnmøre. De har fått økologisk godkjenning av produksjonen de gjør der. Dryss av butare tilfører maten en god umami-smak og den kan erstatte salt. Hos Bacalao til Folket får du kjøpt små pakker med butare-dryss som du kan krydre med på ditt eget kjøkken.
Her kan du lese mer om det spennende arbeidet til TANGO Seaweed: https://www.tangoseaweed.no
Vi i Bacalao til Folket skal jobbe aktivt for å unngå sløsing i produksjonen. Vi har gode rutiner for å unngå matsvinn og avfallet vi produserer sorteres. Vi serverer maten i kompostérbar engangsemballasje og unngår plast i den grad det er mulig.
Hvis du ønsker å bruke egen emballasje når du bestiller takeaway så kan vi sende med litt ekstra mat som takk. Bra for planeten, bra for oss og bra for deg 🙂
Her er en link til FNs bærekraftsmål nummer 12:
https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/ansvarlig-forbruk-og-produksjon