Klassisk rød bacalao
- 500gr klippfisk
- 500gr kokefast potet
- 500gr løk
- 1 boks gode hakkede tomater
- 1 liten boks tomatpurre
- 4 fedd hvitløk
- 1 hel chili eller et kryddermål cayennepepper
- 200gr Kalmata-oliven
- 100gr Soltørket tomat
- 1dl olivenolje
- 2dl vann
Vann ut klippfisken et døgn før du skal bruke den ved å legge den i en stor bolle med vann. Skift vannet 3 ganger i løpet av døgnet. Skjær fisken i ca 2cm strimler, eller akkurat så store biter som du vil ha. Del poteten i ca 1cm tykke skiver og gjør det samme med løken. Hakk opp hvitløk og chili. Bland hakket tomat, tomatpurre, hvitløk, chili og soltørket tomat i en bolle.
Når alt er hakket opp og klart, skal du legge potet, løk, fisk og tomatblandingen lagvis. Start med litt olje nederst i gryten. Helt til slutt heller du over vann.
Sett dette på svak varme og la bacalaoen koke i 2-3 timer. Du skal helst ikke røre i bacalaoen, derfor er det viktig at du starter med lav varme så det ikke brenner seg. Etter 2-3timer kan du sjekke at poteten er mør. Helt på slutten av kokingen, legger du oliven på toppen. Du kan også ha de i fra starten av, men da tar de opp all smaken fra de andre ingrediensene.
Bacalao blir bedre jo lengre den blir kokt, men har du dårlig tid kan du forhåndskoke de skivede potetene. Da kan bacalaoen være klar på en times tid. Den er enda bedre dagen etter!
Bolinhos / friterte klippfiskboller
- 500gr klippfisk
- 500gr potet
- 160gr løk
- 4stk egg
- 10gr hvitløk (4-5fedd)
- 1stk chili
- Salt og pepper
Kok potetene møre og mos de i en bolle. Kok klippfisken i 5 minutter, sil av vannet og riv den i strimler sammen med poteten. Bland revet fisk, most potet, finhakket løk, hvitløk, egg og krydder. Når røren er blandet godt, bruker du en spiseskje til å lage passe store boller som friteres i rikelig med varm olje (160 grader). Pass fingrene så du ikke brenner deg!
Tilbehør
Til klippfiskbollene serverer vi aioli med hvitløk og butare. Vi bruker butare Tango Seaweed sin, den får du blant annet kjøpt på utsalget vårt i Barcode Streetfood.
- 100gr majones
- 4 fed hvitløk
- 1 strøken teskje butare